Chuda zupa ogórkowa

Tradycyjnie robiłam zupę ogórkową na wieprzowych żeberkach. To wersja dla liczących kalorie – znacznie lżejsza, równie smaczna.

IMG_0563

Składniki

  • 100g  chudego mięsa z indyka bez skóry
  • 2-3 małe ziemniaki
  • Marchewka
  • Pietruszka
  • Por
  • 4-6 ogórki kiszone
  • Sól, pieprz
  • Łyżka pestek dyni

Przygotowanie

  1. Ugotuj wywar z mięsa wraz z rozdrobnioną włoszczyzną w 3-4 szklankach wody.
  2. W osobnym garnuszku ugotuj ziemniaki w mundurkach.
  3. Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj do wywaru, gotuj do miękkości.
  4. Ugotowane ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, dodaj do zupy.
  5. Dopraw solą i pieprzem, pod koniec dodaj jogurt.
  6. Jeśli masz ochotę – dodaj do zupy kawałki mięsa, na którym się gotowała.
  7. Podawaj posypaną pestkami dyni.

Smacznego

Dodaj komentarz