Ciasto z kurczakiem Jamiego Olivera

To jeden z 30-minutowych przepisów Jamiego Olivera. Wygląda, jakbym spędziła w kuchni mnóstwo czasu, a że wykorzystuję gotowe ciasto francuskie, danie przygotowuje się naprawdę szybko. Ja podaję je z marchewką z groszkiem przygotowaną na sposób stołówkowy – rozgotowaną, słodką, trochę pulpowatą. Całość ma urok obiadu ze szkolnej stołówki. Bardzo krzepiące.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

  • 4 filety z kurczaka
  • Oliwa
  • Kawałek masła
  • Pęczek dymki
  • 150g pieczarek
  • Czubata łyżka mąki
  • 2 łyżeczki musztardy (ja użyłam sarepskiej)
  • Czubata łyżka kwaśnej śmietany
  • 300ml wywaru warzywnego (może być z kostki, ja ugotowałam z włoszczyzny dzień wcześniej)
  • Kilka gałązek świeżego tymianku
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Sól, pieprz
  • Arkusz gotowego ciasta francuskiego
  • Jajko

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  2. Posiekaj dymkę, pieczarki pokrój w plasterki.
  3. Kurczaka pokrój na paski.
  4. Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oliwy, dodaj masło, dorzuć kurczaka i smaż ok 3 minut.
  5. Dodaj dymkę i  pieczarki wraz z czubatą łyżką mąki, wymieszaj.
  6. Dodaj musztardę, śmietanę, wlej bulion, wymieszaj.
  7. Dorzuć listki tymianku, dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Duś chwilę na małym ogniu.
  8. Oprósz blat mąką i rozwiń arkusz ciasta francuskiego. Delikatnie ponacinaj w kratkę.
  9. Zdejmij kurczaka z ognia i przełóż do naczynia do zapiekania.
  10. Przykryj kurczaka ciastem, zawijając przy brzegach jeśli trzeba.
  11. Rozbełtaj jajko i posmaruj nim ciasto.
  12. Piecz na złoto około 15 minut.

Smacznego!

Dodaj komentarz