Bardzo truskawkowy przekładaniec

W końcu są! Polskie truskawki! Nie ich zgrabne i dorodne kuzynki z Hiszpanii, ale nasze własne, pachnące, soczyste truskawki! Najbardziej oczywistym pomysłem na smaczne truskawki jest zjedzenie ich zaraz po umyciu. Ale kiedy już nasyciłam się truskawką samą w sobie, przyszło mi do głowy to ciasto. Jest wspaniałe! Mocno truskawkowe, pachnące, cudne!

Składniki

  • 1kg truskawek
  • 200g masła
  • 200g cukru
  • Szczypta soli
  • 3 jaja
  • 500g mąki
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • około 125ml ciepłego mleka

Przygotowanie

  1. Umyj truskawki i obierz je z szypułek. Jeśli są duże przekrój na połówki lub ćwiartki.
  2. Piekarnik nastaw na 180 stopni.
  3. Utrzyj masło na puszystą masę, dodaj cukier, szczyptę soli oraz jaja. Ucieraj, aż składniki połączą się na gładką masę.
  4. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i tyle mleka, aby ciasto było ścisłe i z trudem odchodziło od łyżki.
  5. Tortownicę wyłóż mokrym papierem do pieczenia.
  6. Przełóż do foremki 1/3 ciasta, wyłóż na nim połowę truskawek, przykryj je kolejną warstwą ciasta, na niej wyłóż resztę truskawek i przykryj je ostatnią warstwą ciasta.
  7. Piecz około godziny – przed wyjęciem sprawdź patyczkiem do szaszłyków, czy jest gotowe, jeśli nie – piecz jeszcze 10 minut.
  8. Ciasto po upieczeniu wystudź (niestety trzeba poczekać), możesz je posypać cukrem pudrem dla ozdoby, ale i bez tego wygląda wspaniale.

Smacznego!

przekładaniec truskawkowy!przekładaniec truskawkowyprzekładaniec truskawkowy 1przekładaniec truskawkowy 2przekładaniec truskawkowy 3przekładaniec truskawkowy 2przekładaniec truskawkowy 4przekładaniec truskawkowy 5przekładaniec truskawkowy 5przekładaniec truskawkowy

 

Dodaj komentarz