W końcu są! Polskie truskawki! Nie ich zgrabne i dorodne kuzynki z Hiszpanii, ale nasze własne, pachnące, soczyste truskawki! Najbardziej oczywistym pomysłem na smaczne truskawki jest zjedzenie ich zaraz po umyciu. Ale kiedy już nasyciłam się truskawką samą w sobie, przyszło mi do głowy to ciasto. Jest wspaniałe! Mocno truskawkowe, pachnące, cudne!
Składniki
- 1kg truskawek
- 200g masła
- 200g cukru
- Szczypta soli
- 3 jaja
- 500g mąki
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- około 125ml ciepłego mleka
Przygotowanie
- Umyj truskawki i obierz je z szypułek. Jeśli są duże przekrój na połówki lub ćwiartki.
- Piekarnik nastaw na 180 stopni.
- Utrzyj masło na puszystą masę, dodaj cukier, szczyptę soli oraz jaja. Ucieraj, aż składniki połączą się na gładką masę.
- Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i tyle mleka, aby ciasto było ścisłe i z trudem odchodziło od łyżki.
- Tortownicę wyłóż mokrym papierem do pieczenia.
- Przełóż do foremki 1/3 ciasta, wyłóż na nim połowę truskawek, przykryj je kolejną warstwą ciasta, na niej wyłóż resztę truskawek i przykryj je ostatnią warstwą ciasta.
- Piecz około godziny – przed wyjęciem sprawdź patyczkiem do szaszłyków, czy jest gotowe, jeśli nie – piecz jeszcze 10 minut.
- Ciasto po upieczeniu wystudź (niestety trzeba poczekać), możesz je posypać cukrem pudrem dla ozdoby, ale i bez tego wygląda wspaniale.
Smacznego!