Ciasto kakaowe z truskawkami

Do zrobienia tego ciasta zainspirowała mnie moja imienniczka Ola, a dokładniej Ola in the Kitchen , autorka jednego z blogów kulinarnych, które czasem odwiedzam. Moja wersja jest trochę inna – zrobiłam mniejsze ciasto, z mniejszą ilością cukru. No i w mojej wersji to raczej domowe ciasto, a Oli piękny tort (oryginał TUTAJ). Świadomie zrezygnowałam z polewy czekoladowej, bowiem staram się rozgrzeszać swoje łakomstwo takimi trikami. Nie potrafię zrezygnować z pieczenia i – przede wszystkim – jedzenia ciast i innych słodkości, ale tłumaczę sobie, że jeśli używam mniejszych ilości cukru, nie dekoruję lukrem, cukrem pudrem, czy czekoladą, to w zasadzie się nie liczy. To mój sposób dbania o linię. W każdym razie – ciasto pyszne, umiliło nam niedzielne popołudnie.

Składniki

  • Szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • Łyżka kakao
  • Łyżka oliwy
  • 4 jajka
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250g truskawek

Przygotowanie

  1. Nastaw piekarnik na 180 stopni.
  2. Zmiksuj wszystkie składniki (tak, tak – żadnego ubijania białek, przesiewania mąki, kapitalne!)
  3. Wlej ciasto do foremki wyłożonej mokrym papierem do pieczenia.
  4. Do ciasta powtykaj truskawki w dowolny sposób.
  5. Piecz około 40 minut – do suchego patyczka.

Smacznego!

ciasto truskawkoweciasto truskawkowe 1ciasto truskawkowe 2ciasto truskawkowe 3ciasto truskawkowe 4ciasto truskawkowe 5ciasto truskawkowe 5ciasto truskawkowe 7

 

Truskawkowy zawrót głowy 2013

3 komentarze Dodaj własny

  1. Monika pisze:

    anielskieprzysmaki.pl-pysznie wygląda.Pozdrawiam Monika

  2. Wygląda wspaniale! Mniam, mniam…. :D

  3. gin pisze:

    Też się staram tak oszukiwać :D
    A ciacho wygląda smakowicie :)

Dodaj komentarz