Uwielbiam szparagi! Sezon na nie trwa krótko, więc w tym czasie zdarza mi się zajadać nimi codziennie. Najbardziej lubię ugotowane na parze, bez dodatków. Może to niezbyt wyszukany sposób, ale pozwala w pełni cieszyć się ich smakiem. Ostatnio przekonałam się jednak, że usmażone na patelni są równie pyszne, choć mają zupełnie inny, orzechowy smak. Przygotowanie jest banalnie proste, a efekt rewelacyjny.
Składniki
- Pęczek zielonych szparagów
- Ząbek czosnku
- 1/2 cytryny
- Sól, pieprz
- Oliwa
Przygotowanie
- Na dużym ogniu bardzo mocno rozgrzej patelnię do grillowania – około 5 minut.
- Odłam i wyrzuć zdrewniałe końcówki szparagów, dokładnie je umyj.
- Smaż szparagi około 8 minut, przewracając od czasu do czasu. Nie dodawaj oliwy na patelnię!
- Do miseczki wrzuć rozgnieciony przez praskę czosnek, szczyptę soli i pieprzu, sok z 1/2 cytryny i 3 razy tyle oliwy. Wymieszaj.
- Gotowe szparagi przełóż na półmisek i zalej dressingiem.
Gotowe!