Rewelacyjne szparagi z patelni

Uwielbiam szparagi! Sezon na nie trwa krótko, więc w tym czasie zdarza mi się zajadać nimi codziennie. Najbardziej lubię ugotowane na parze, bez dodatków. Może to niezbyt wyszukany sposób, ale pozwala w pełni cieszyć się ich smakiem. Ostatnio przekonałam się jednak, że usmażone na patelni są równie pyszne, choć mają zupełnie inny, orzechowy smak. Przygotowanie jest banalnie proste, a efekt rewelacyjny.

Składniki

  • Pęczek zielonych szparagów
  • Ząbek czosnku
  • 1/2 cytryny
  • Sól, pieprz
  • Oliwa

Przygotowanie

  1. Na dużym ogniu bardzo mocno rozgrzej patelnię do grillowania – około 5 minut.
  2. Odłam i wyrzuć zdrewniałe końcówki szparagów, dokładnie je umyj.
  3. Smaż szparagi około 8 minut, przewracając od czasu do czasu. Nie dodawaj oliwy na patelnię!
  4. Do miseczki wrzuć rozgnieciony przez praskę czosnek, szczyptę soli i pieprzu, sok z 1/2 cytryny i 3 razy tyle oliwy. Wymieszaj.
  5. Gotowe szparagi przełóż na półmisek i zalej dressingiem.

Gotowe!

szparagi z patelniszparagi z patelni 1szparagi z patelni 2OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Dodaj komentarz