Kurczak po cypryjsku

Jeden ze sposobów na uczynienie z banalnych filetów niepowtarzalnego, zaskakującego dania. Przepis pochodzi z książki 30 minut w kuchni Jamiego Olivera, i  w wydaniu solo zajmuje mniej niż 30 minut. Świetnie sprawdzi się z domowymi frytkami i szparagami z patelni, ale gotowane młode ziemniaki i młoda kapusta lub fasolka szparagowa, będą równie dobrym dodatkiem.

Składniki (2 porcje)

  • Garść natki
  • Garść listków bazylii
  • 4 suszone pomidory ze słoika
  • 2 ząbki czosnku
  • 50g fety
  • Skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 filety z kurczaka
  • Oliwa

Przygotowanie

  1. Natkę, bazylię i pomidory drobno posiekaj. Wrzuć do miseczki, skrop oliwą, posyp sporą szczyptą pieprzu. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj.
  2. Do miseczki dodaj pokruszoną fetę i skórkę startą z cytryny, ponownie wymieszaj.
  3. Ułóż filety na desce do krojenia, małym nożem ostrożnie wytnij w nich kieszonki.
  4. Wypełnij kieszonki nadzieniem, uklep je i spróbuj zamknąć kieszonkę (tylko tak, by farsz nie wysypywał się zbyt łatwo).
  5. Rozgrzej sporo oliwy na patelni z powłoką nieprzywierającą, ułóż na niej filety (farszem do góry).
  6. Zmocz pod kranem zmięty kawałek papieru do pieczenia, rozprostuj go i nakryj nim filety.
  7. Filety będą się smażyły około 15 minut – ważne, aby co jakiś czas potrząsać patelnią, aby się nie przypaliły. Po 7 minutach odwróć je na drugą stronę i ponownie przykryj papierem do pieczenia. Po kolejnych 5 znowu przewróć – chodzi o to, aby nie przypalić farszu, a ładnie zrumienić kurczaka z drugiej strony.
  8. Podawaj filety w całości lub pokrojone w plastry.

Smacznego!

 

kurczak po cypryjskukurczak po cypryjskukurczak po cypryjskukurczak po cypryjskukurczak po cypryjskukurczak po cypryjsku

 

Jeden komentarz Dodaj własny

  1. Sylvia pisze:

    pyszny!

Dodaj komentarz