Kiedy na dworze gorąco, ostatnie na co mam ochotę, to długie seanse przy kuchence. W takie dni, najlepiej sprawdzają się obiady błyskawiczne – dające wspaniały efekt przy minimalnym wysiłku i w bardzo krótkim czasie. Powiecie, że tradycyjny schabowy również jest ekspresowy. Może i tak, ale kotlety w tej wersji mają wspaniały smak i wyglądają naprawdę efektownie. Warto spróbować.
Składniki (2 porcje)
- 2 kotlety schabowe bez kości
- Olej rzepakowy
- Sól, pieprz
- Cytryna
- Miód
Przygotowanie
- Natrzyj kotlety z obu stron odrobiną oleju i przypraw solą i pieprzem.
- Postaw patelnię na dużym ogniu. Kiedy będzie rozgrzana, ułóż na niej oba kotlety i smaż 5 minut z każdej strony, przekładając co minutę.
- Kiedy kotlety będą złociste, nałóż na nie po łyżce miodu.
- Smaż kotlety, aż uzyskają ciemny, czerwonozłoty kolor.
- Przełóż kotlety na talerz i zostaw na minutę, wyciśnij na nie odrobinę soku z cytryny.
Smacznego!