Razowe spaghetti z suszonymi pomidorami

Podobno przeciętny Włoch zjada około 30kg makaronu rocznie, a Polak zaledwie 3kg. Być może winny temu jest mit, że makaron to jedno z najbardziej tuczących dań. Tymczasem dobrze przyrządzony jest zdrowy, smaczny i dobry dla dbających o linię – miseczka makaronu po ugotowaniu ma tylko 110kcal, a zawiera dużo węglowodanów złożonych, które sycą na długo. Problem zaczyna się wtedy, kiedy rozgotowujemy go na papkę i zalewamy kalorycznymi sosami. Nie będę udawać – ja również czasem popełniam ten grzech (może nie rozgotowania, ale tuczącego sosu na pewno). Najzdrowszy jest makaron pełnoziarnisty, bezjajeczny – zawiera mnóstwo witamin z grupy B oraz minerałów i tylko 95kcal po ugotowaniu. Dzisiejsze danie jest jednak nie tylko zdrowe i nietuczące – jest również bardzo smaczne.

makaron

Składniki (2 porcje)

  • 100g suchego pełnoziarnistego spaghetti
  • 2 pomidory
  • 8 suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • Gałązka rozmarynu
  • Gałązka tymianku
  • Gałązka bazylii
  • Oliwa
  • Pieprz, sól

Przygotowanie

  1. Makaron ugotuj al dente według wskazówek na opakowaniu.
  2. Świeże pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i posiekaj.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć sprasowany czosnek, świeże i suszone pomidory oraz zioła (możesz je pociąć nożyczkami nad patelnią, albo posiekać chwilę wcześniej).
  4. Podsmażaj kilka minut, cały czas mieszając.
  5. Jeśli sos jest zbyt gęsty – zachowaj 1/2 kubka wody, w której gotował się makaron i wlej na patelnię.
  6. Odcedzony makaron polej gorącym sosem, posyp świeżo zmielonym pieprzem.

Gotowe!

Informacje o bezcennych właściwościach makaronu,pochodzą z książki Czy wiesz, co jesz? M. Kozłowskiej-Wojciechowskiej i K. Bosackiej.

Zobacz także:

Makaron z cukinią

Zapiekanka makaronowa z kalafiorem

Zielone minestrone z tortelloni

Dodaj komentarz