Wołowina po burgundzku

W książce Mała paryska kuchnia Rachel Khoo przeczytałam, że w każdym regionie Francji dodaje się do tej potrawy lokalne wina. Aby zrobić boeuf bourguignon nie musisz więc mieć w piwniczce najlepszych roczników burgunda. Bardzo spodobało mi się to swobodne podejście do francuskiej kuchni i postanowiłam wypróbować przepis z  winem z lokalnej biedronki.Wyszło pysznie!

Składniki

  • 900g wołowiny na gulasz
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 150g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • Listek laurowy
  • Pęczek natki
  • Gałązka tymianku
  • Gałązka rozmarynu
  • 3 goździki
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 500ml czerwonego wytrawnego wina
  • Łyżka przecieru pomidorowego
  • Szczypta cukru
  • 100g pieczarek

Przygotowanie

  1. Nastaw piekarnik na 150 stopni.
  2. Kawałki mięsa obtocz w mące.
  3. Na dużej patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso.
  4. Posiekaj cebulę, natkę i zioła. Pokrój w kostkę boczek.
  5. Kiedy mięso będzie obsmażone ze wszystkich stron, za pomocą łyżki cedzakowej przełóż je do naczynia żaroodpornego lub brytfanki.
  6. Na rozgrzaną patelnię wrzuć boczek, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła i przyprawy.
  7. Kiedy cebula  i boczek się przyrumienią, przełóż je do mięsa, dodaj wino, przecier pomidorowy i cukier
  8. Przykryj naczynie folią i wstaw do piekarnika na 3 godziny.
  9. Około 30 minut przed końcem pieczenia dodaj do gulaszu pieczarki i dopraw do smaku solą.

Gulasz podawaj posypany natką pietruszki. Doskonale smakuje z ziemniaczkami, kaszą, albo po prostu świeżym pieczywem.

Smacznego!

woc582wina-po-burgundzkuwoc582wina-po-burgundzkuWołowina po burgundzkuwoc582wina-po-burgundzkuwoc582wina-po-burgundzku

woc582wina-po-burgundzku

 

Zobacz także:

Grecki gulasz wieprzowy

Gulasz z kurczaka i bakłażana

Mielona wołowina w cieście francuskim

Dodaj komentarz