Sałata z melonowym dressingiem

Doskonała jako dodatek do grillowanego kurczaka, ale znakomicie sprawdzi się też w innych wersjach. Wystarczy, że dodasz pokrojonego w kostkę melona (do dressingu zużyjesz najwyżej połowę) i masz wspaniałą, orzeźwiającą sałatkę. Aby była bardziej treściwa – dodaj kawałki pieczonego kurczaka. A jeśli zawiniesz to wszystko w pszenne lub kukurydziane tortille, otrzymasz pyszny, lekki posiłek.

Składniki

  • Sałata – karbowana, rzymska lub masłowa

Dressing:

  • Pęczek melisy
  • Pęczek mięty
  • Pęczek bazylii
  • 1/2 cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 żółtego melona (małego, jeśli jest duży wystarczą 2 plastry)
  • Łyżka miodu akacjowego
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Sałatę porwij palcami do miski.
  2. Obierz melona ze skórki i pokrój na niewielkie kawałki, wrzuć do blendera.
  3. Dodaj zioła, miód, sok wyciśnięty z cytryny, oliwę, sól i pieprz.
  4. Zmiksuj, dodaj do sałaty.

Gotowe!

melon.melon.melon.melon.

 

Zobacz także:

Sałatka z serem i gruszką

Sałatka z kurczaka i ananasa

Sałatka fusion dla odważnych

3 komentarze Dodaj własny

  1. potravelblog pisze:

    super pomysł, podkradam:)

  2. Graham pisze:

    Jadlam, pychota!

  3. ladylaurabloq pisze:

    Wspaniała,ja wybieram w wersji z tortilla.

Dodaj komentarz