Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety z reguły kojarzą się z jedzeniem dla dzieci – poniekąd słusznie, są bardzo delikatne i nietłuste. Zapewniam jednak, że również dorośli zachwycą się tą potrawą. Klopsiki możesz podać z makaronem, ryżem, ziemniakami, albo po prostu z chlebem. Każde połączenie jest równie smakowite. Pulpety doskonale nadają się do zamrożenia – jeśli zrobisz ich więcej, albo po prostu nie zjesz wszystkiego. Wystarczy przełożyć wystudzone pulpety wraz z sosem do pojemnika i włożyć do zamrażarki. Możesz je przechowywać w ten sposób przez 3 miesiące. Przepis pochodzi z książki Kuchnia. Przepisy z serca domu. Nigelli Lawson.

Składniki (6 porcji)

  • Cebula
  • Łodyga selera naciowego
  • Ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1i1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • Łyżeczka cukru
  • Sól, pieprz, cukier
  • 500g mielonego z indyka
  • Jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • Łyżeczka sosu Worcestershire

Przygotowanie

  1. Posiekaj drobno cebulę i seler naciowy. Odłóż dwie łyżki na osobny talerzyk – użyjesz ich później do mięsa.
  2. W dużym rondlu rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, seler, przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżeczkę tymianku.
  3. Podsmaż wszystko na średnim ogniu, mieszając, przez 5 minut.
  4. Dodaj pomidory z puszek, po czym wlej wodę do jednej z nich i wlej do garnka.
  5. Dopraw do smaku cukrem, solą i pieprzem, zaczekaj aż się zagotuje, następnie zmniejsz ogień do małego i zostaw, aby się dusiło.
  6. Do dużej miski wrzuć mięso, jajko, bułkę tartą, parmezan, odłożoną wcześniej cebulę z selerem, dodaj sos Worcestershire i 1/2 łyżeczki tymianku.
  7. Wymieszaj wszystko delikatnie rękami.
  8. Kiedy wszystkie składniki się połączą uformuj pulpety – powinno wyjść około 50 małych pulpetów.
  9. Włóż delikatnie pulpety do sosu,duś około 30 minut.

Smacznego!

pulpetypulpetypulpetypulpetyOLYMPUS DIGITAL CAMERApulpety

 

Zobacz także:

Łagodne klopsiki z curry

Mielona wołowina w cieście francuskim

Oldskulowa pieczeń rzymska w odchudzonej wersji

3 komentarze Dodaj własny

  1. lubiejesien pisze:

    Zgadzam się: pulpety są spoko! :D Szczególnie w takim sosiku :) Ostatnio się do nich przekonałam i coraz częściej robię, np. w śmietanowo-bazyliowym sosie z makaronem, pyszka ;)
    Pozdrawiam!

  2. mojamalakuchnia.wordpress.com pisze:

    Osobiście uwielbiam pulpety ; )

  3. Sylvia pisze:

    zabieram się za pulpety w sosie już od dawna i zebrać się nie mogę :) chyba czas się w końcu pozbierać do kupy, bo kuszące są bardzo!

Dodaj komentarz