Granatowe szaszłyki z łososia

dnia

Szaszłyki nie są – jak widać – w kolorze granatowym, ale marynowane w soku z granatu. Zainspirował mnie przepis z książki Lato w kuchni przez okrągły rok, w którym Nigella używa – niedostępnego u nas- syropu z granatów. Zamiast tego użyłam po prostu soku wyciśniętego z tego bajecznego owocu i wyszło pysznie! Danie jest bardzo szybkie, trzeba jedynie zamarynować szaszłyki przynajmniej godzinę przed grillowaniem, aby przeszły smakiem. Potem jest już ekspresowo.

szaszłyki z łososia

Składniki (5 szaszłyków)

  • Granat
  • 80ml miodu akacjowego (lub innego jasnego)
  • Łyżka sosu sojowego
  • 500g filetu z łososia

Przygotowanie

  • Filet z łososia pokrój w kostkę.
  • Wyciśnij sok z obu połówek granatu (najlepiej użyj ręcznej wyciskarki).
  • Wlej do miseczki sok, miód i sos sojowy. Wymieszaj dokładnie, aby wszystkie składniki się połączyły.
  • Wlej marynatę do woreczka foliowego (ja używam torebek do pieczenia, mogą być też woreczki do zamrażania żywności).
  • Dodaj pokrojonego łososia, potarmoś trochę, aby wszystkie kawałki oblepiły się marynatą, po czym ciasno zawiąż woreczek, usuwając z niego powietrze.
  • Włóż woreczek do lodówki na co najmniej godzinę – najlepiej na całą noc.
  • Namocz w wodzie drewniane patyczki do szaszłyków, na każdy nadziej 3-4 kawałki łososia.
  • Grilluj po 3-4 minuty z każdej strony.

Gotowe!

Zobacz także:

Szaszłyki z kurczaka w sosie satay

Wspaniałe szaszłyki wieprzowe

Łosoś w pomidorach

Jeden komentarz Dodaj własny

  1. roksana pisze:

    wyglada fenomenalnie. pozdrawiam

Dodaj komentarz