Szaszłyki z suszoną śliwką

dnia

Wspaniała, oryginalna przekąska. Pomysł zaczerpnęłam z francuskiej wyprawy kulinarnej Jamiego Olivera. Moje szaszłyki są nabite na zwykłe drewniane patyczki, a nie jak w pierwowzorze, na gałązki rozmarynu. Rozmaryn z mojej parapetowej hodowli ma niestety zbyt miękkie gałązki. Mimo to – wyszło pysznie!

szaszłyki ze śliwką

Składniki (4 szaszłyki)

  • 2-3 kromki białego chleba
  • 12 suszonych śliwek
  • 50g miękkiego koziego sera
  • 12 połówek łuskanych orzechów włoskich
  • 6 plasterków wędzonego boczku
  • Oliwa
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Drewniane patyczki do szaszłyków namocz w wodzie.
  2. Postaw patelnię do grillowania na średnim ogniu, aby była mocno rozgrzana.
  3. Pokrój chleb w kostkę – potrzebujesz 12 mniej więcej równych kawałków.
  4. Na patelni posmarowanej oliwą, usmaż chleb na złociste grzanki.
  5. Do każdej śliwki włóż łyżeczką odrobinę sera koziego i kawałek orzecha – wystarczy rozchylić palcem miejsce po pestce, a wszystko pójdzie idealnie.
  6. Na patyczki nabijaj na zmianę: śliwkę, grzankę i zwinięty plasterek boczku.
  7. Skrop szaszłyki oliwą, posyp solą i pieprzem.
  8. Grilluj przez 8-10 minut, obracając co minutę.

Gotowe!

Zobacz także:

Wspaniałe szaszłyki wieprzowe

Szaszłyki z kurczaka w sosie satay

Granatowe szaszłyki z łososia

Jeden komentarz Dodaj własny

  1. ladylaurabloq pisze:

    O takim połączeniu jeszcze nie słyszałam.

Dodaj komentarz