Wegański majonez

Jak zrobić świąteczną sałatkę jarzynową, nie używając majonezu? Podpowiedź znalazłam na stronie Zwegowani.pl. Wspaniały dodatek do dań wegańskich – majonez z fasoli.

wege majonez

Składniki

  • Puszka białej fasoli
  • 3 łyżeczki musztardy sarepskiej ostrej
  • 1/2 cytryny
  • 6 łyżek oliwy
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Odcedź fasolę, przelewając zalewę do miseczki.
  2. Do miski wrzuć fasolę, połowę zalewy, musztardę, sok wyciśnięty z cytryny, sól i pieprz.
  3. Blenderem zmiksuj wszystko na gładką masę.
  4. Mieszając, powoli wlewaj oliwę.
  5. Jeżeli konsystencja będzie zbyt rzadka – możesz zagęścić majonez dodając fasolę z drugiej puszki lub ugotowanego ziemniaka. Jeśli majonez wyjdzie zbyt gęsty – możesz dodać pozostałą w miseczce zalewę.

Smacznego!

Dodaj komentarz