Sałatka z roszponki i granatu

dnia

Superszybka, przepyszna sałatka. Doskonale smakuje w połączeniu z pierożkami z camembertem, ale będzie równie dobra jako dodatek do klasycznego obiadu. Potrzebujesz tylko 200g roszponki, owoc granatu, jabłko i odrobinę oliwy. Roszponkę umyj i wysusz, granat przekrój na pół – z jednej połówki wyciśnij sok (najlepiej użyć ręcznej wyciskarki do cytrusów), z drugiej wydłub piękne rubinowe ziarenka (technika dowolna, ja używam łyżeczki, ale można też uderzać łopatką rozciętą stroną w dół, podobno same wypadają). Jabłko zetrzyj na tarce lub drobno pokrój, skrop sokiem z cytryny. Ziarna granatu połącz z roszponką i startym jabłkiem, do soku dodaj oliwy, dopraw solą i pieprzem. Tuż przed podaniem polej sałatkę dressingiem i delikatnie wymieszaj. Smacznego!

 roszponka z granatem

Dodaj komentarz