Chleb żytni na zakwasie

dnia

Mój mąż nazywa ten chleb krasnoludzim – kto czytał serię Pratchett’a o Świecie Dysku, od razu domyśli się o co chodzi. W niczym nie przypomina pieczywa z marketów – ma pyszną chrupiącą skórkę, jest sycący i ciężki (tak ciężki, że mógłby służyć jako broń). Przygotowywanie przez kilka dni zakwasu może być zniechęcające, ale zapewniam, że wystarczy odrobina samozaparcia i systematyczności. Przepis nie jest skomplikowany ani pracochłonny – wystarczy ustawić przypominający alarm w telefonie i uzbroić się w cierpliwość. Naprawdę warto – rezultat jest fantastyczny!

chleb na zakwasie

Składniki

Na zakwas:

  • 200g mąki żytniej typ 2000
  • 200ml ciepłej wody

Na chleb:

  • 1kg mąki żytniej typ 2000
  • 650ml ciepłej wody
  • Łyżka kminku
  • 100g nasion słonecznika
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie

Zakwas:

  1. W szklanym litrowym słoiku wymieszaj 50g mąki i 50ml ciepłej wody. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 24 godziny.
  2. Przez kolejne 3 dni powtarzaj te czynności – dosypuj do zakwasu 50g mąki i dolewaj 50ml wody. W sumie zakwas rośnie przez 4 dni.

Chleb:

  1. Gotowy zakwas przełóż do dużej miski, dodaj 500g mąki żytniej razowej i wlej 500ml przegotowanej, ciepłej wody (niegorącej!). Wymieszaj, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Najlepiej zrób zaczyn wieczorem i odstaw do rana.
  2. Rano z gotowego zaczynu odłóż do słoika 2 łyżki zakwasu do następnego pieczenia. Słoik przykryj papierową serwetką i włóż do lodówki (można go przechowywać przez 10 dni). Następnym razem dokarmianie zakwasu mąką i wodą jest szybsze – trwa tylko 2 dni.
  3. W 150ml przegotowanej, dobrze ciepłej ale niegorącej wody, rozpuść półtora łyżeczki soli.
  4. Dodaj wodę z solą do zaczynu w misce, wsyp 500g mąki żytniej, kminek i słonecznik.
  5. Wymieszaj – na początek drewnianą łyżką, a później zagnieć czystymi dłońmi.
  6. Podziel ciasto na dwie części, przełóż do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia.
  7. Natnij nożem, by ciasto nie popękało, posmaruj wrzątkiem, przykryj ściereczką i odstaw na 2 godziny.
  8. Nastaw piekarnik na maksymalną temperaturę – na co najmniej kwadrans, po czym zmniejsz do 200 stopni.
  9. Raz jeszcze posmaruj chleby wrzątkiem, wstaw do gorącego piekarnika i piecz 55 minut.

Po wyjęciu z piekarnika najlepiej odparuj chleb na kratce. Z krojeniem powstrzymaj się, aż całkiem ostygnie.

Przepis pochodzi z programu tv Rewolucje na talerzu

chleb na zakwasiechleb na zakwasiechleb na zakwasiechleb na zakwasie

Zobacz także:

Chleb razowy na drożdżach

Bułeczki pszenne w 4 smakach

Śniadaniowy chlebek bananowo-czekoladowy

3 komentarze Dodaj własny

  1. gosiasecret pisze:

    Uwielbiam taki chlebek!

  2. napiecyku pisze:

    Ja nie mam ręki do chleba…no cóż zostaje życzyć smacznego:))

  3. Basia pisze:

    Chlebek rewelacja!!!! piekłam wg innych przepisów, ale ten „przebija” wszystkie inne. Prosty przepis, myślę że tajemnica tkwi w zachowaniu odpowiedniej proporcji składników i odpowiedniego czasu. Wszystkie składniki dokładnie odmierzałam tak jak w przepisie. Zaczyn już rósł „jak na drożdżach”. Chlebki w foremkach rosły tylko 1 godzinę. Piekłam w piekarniku elektrycznym przez 1 godzinę i 15 minut, każdy musi sam” wyczuć” swój piekarnik A póżniej – ciężko było wytrzymać z krojeniem chlebka do czasu jego ostygnięcia, ale ciepły też dobrze się kroi (ino b. ostrym nożem…:) Super przepis, za który bardzo dziękuję i polecam innym!!!

Dodaj komentarz