Cykoria z szynką pod beszamelem

dnia

Dotychczas cykoria królowała na moim stole jako baza do rozmaitych sałatek. Pomysł jej gotowania lub zapiekania wydawał mi się mocno podejrzany. Tymczasem cykoria w takim wydaniu jest po prostu genialna! To jedno z moich największych kulinarnych odkryć – danie, do którego podchodziłam bardzo sceptycznie, stało się ulubionym przysmakiem.

cykoria

Składniki (4 porcje)

  • 4 cykorie
  • 4 plastry dobrej szynki (np. parmeńskiej lub serrano)

Sos beszamelowy

  • 30g masła
  • 30g mąki
  • 500ml letniego mleka
  • 1/4 cebuli
  • Ząbek czosnku
  • Listek laurowy
  • Biały pieprz, gałka muszkatołowa, sól

Przygotowanie

  1.  Zagotuj wodę w rondlu, wsyp do niej łyżeczkę cukru i szczyptę soli.
  2. Obierz cykorie z zewnętrznych liści, odetnij twarde końcówki.
  3. Włóż cykorię do rondla z wrzątkiem i gotuj aż będzie miękka (10 -15 minut).
  4. W niewielkim garnuszku roztop masło, stopniowo przesiewaj mąkę i mocno ucieraj do momentu, kiedy zasmażka będzie gładka.
  5. Zdejmij zasmażkę z ognia i po 2 minutach powoli dolewaj mleko, nieustannie mieszając.
  6. Postaw garnek z powrotem na ogniu, dodaj cebulę, czosnek i listek laurowy. Gotuj 10 minut, często mieszając. Jeśli sos będzie za gęsty, dodaj trochę mleka.
  7. Nastaw piekarnik na 200 stopni.
  8. Odcedź cykorie. Każdą owiń plastrem szynki i włóż do naczynia żaroodpornego – możesz użyć jednego większego, lub czterech (albo dwóch) mniejszych.
  9. Z sosu usuń cebulę, czosnek i listek, dopraw do smaku solą, białym pieprzem  gałką muszkatołwą.
  10. Zalej sosem cykorie i wstaw do mocno nagrzanego piekarnika. Piecz aż bcykorie się przyrumienią (10 – 15 minut).

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki Mała paryska kuchnia R.Khoo
cykoria

Zobacz także:

Cykoria z mozzarellą i jabłkiem

Szparagi w szlafrokach

Mozzarella w karocy

6 komentarzy Dodaj własny

  1. ladylaurabloq pisze:

    Fajne ,choć cykoria jest bardzo delikatna ,czy czas 10 ,15 min nie jest za długi?

    1. mammadeli pisze:

      Szczerze mówiąc, pierwszy raz przygotowywałam cykorię inaczej niż surową do sałatki i kierowałam się wskazówkami z oryginalnego przepisu. Cykoria wyszła bardzo mięciutka, mi akurat to odpowiadało, ale na pewno jeśli skrócić czas gotowania/pieczenia będzie bardziej al dente – można spróbować. Gotowanie w posłodzonej wodzie służy też na pewno „zgubieniu” gorzkawego posmaku cykorii – być może, jeśli skrócimy czas, goryczka pozostanie. Będę musiała przetestować. Pozdrawiam :)

      1. ladylaurabloq pisze:

        Dziękuje za wskazówki .

  2. napiecyku pisze:

    To musi wyśmienicie smakować :))

  3. Cykoria hmmm nigdy mi nie przypadła do gustu…ale coś czuję, że po takim wydaniu zmieniłabym zdanie :)

  4. palluina pisze:

    w sumie nie jadłam nigdy cykorii, może to najwyższa pora by spróbować :)

Dodaj komentarz