Sałatka z serem taleggio

dnia

Taleggio to maślany, delikatny gatunek sera pleśniowego, wytwarzany w Lombardii. Od niedawna dostępny w naszej osiedlowej Biedronce! Podobno doskonały do zapiekania i sałatek. Dziś posłużył mi jako wytworny dodatek do sałatki „take away”, robionej wprost w pudełku (szybciej i mniej zmywania).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki (1 porcja)

  • 3 liście sałaty masłowej
  • 1/2  czerwonej papryki
  • 1/2  żółtej papryki
  • 1/2  pomidora
  • 50g sera taleggio
  • 2 kromki żytniego chleba
  • Oliwa
  • 1/2 cytryny
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Kromki chleba pokrój w kostkę i usmaż na posmarowanej oliwą patelni.
  2. Sałatę porwij na niewielkie kawałki, skrop oliwą i odrobiną soku z cytryny.
  3. Papryki pokrój w kostkę i dodaj do sałaty.
  4. Pomidora pokrój w ósemki, dodaj do pozostałych warzyw.
  5. Pokrój ser w plasterki, rozłóż na sałatce.
  6. Całość skrop oliwą, dopraw do smaku.
  7. Wysyp usmażone grzanki.
  8. Całość wymieszaj przed jedzeniem.

Dodaj komentarz