Pieczony dorsz z boczkiem

dnia

Wspaniałe mięsno-rybne danie. Chrupiący, aromatyczny boczek. Miękka, delikatna ryba. Pycha!

IMG_2972

Składniki (2 porcje)

  • 2 filety z dorsza
  • 8 plasterków wędzonego boczku
  • 4 gałązki rozmarynu
  • Oliwa
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Nastaw piekarnik na 200 stopni.
  2. Zerwij listki z dwóch łodyżek rozmarynu i drobno posiekaj.
  3. Posiekany rozmaryn skrop oliwą, posyp solą i pieprzem.
  4. Filety obtocz dokładnie w ziołach i przyprawach.
  5. Na desce do krojenia ułóż plasterki boczku, tak by nieco na siebie nachodziły.
  6. Połóż dorsza w poprzek czterech plasterków i owiń w boczek. To samo zrób z drugim filetem.
  7. Posmaruj blachę oliwą, połóż na niej kawałki ryby. Skrop filety oliwą, na każdym połóż gałązkę rozmarynu.
  8. Piecz 12- 15 minut.

Smacznego!

Dodaj komentarz