Wspaniałe mięsno-rybne danie. Chrupiący, aromatyczny boczek. Miękka, delikatna ryba. Pycha!
Składniki (2 porcje)
- 2 filety z dorsza
- 8 plasterków wędzonego boczku
- 4 gałązki rozmarynu
- Oliwa
- Sól, pieprz
Przygotowanie
- Nastaw piekarnik na 200 stopni.
- Zerwij listki z dwóch łodyżek rozmarynu i drobno posiekaj.
- Posiekany rozmaryn skrop oliwą, posyp solą i pieprzem.
- Filety obtocz dokładnie w ziołach i przyprawach.
- Na desce do krojenia ułóż plasterki boczku, tak by nieco na siebie nachodziły.
- Połóż dorsza w poprzek czterech plasterków i owiń w boczek. To samo zrób z drugim filetem.
- Posmaruj blachę oliwą, połóż na niej kawałki ryby. Skrop filety oliwą, na każdym połóż gałązkę rozmarynu.
- Piecz 12- 15 minut.
Smacznego!